29
Aug

Proces de modelare 3D: realizarea activelor pentru QiSpace – un startup tehnologic norvegian

Să începem prin a spune că acest proiect a fost unul unic. Deși din punct de vedere tehnic, a fost un proces obișnuit de modelare 3D, scopul final l-a făcut interesant. Pentru că era vorba de stabilirea unei abordări absolut inovatoare pentru prezentarea imobilelor la vânzare. Clientul nostru de aici a fost un start-up tehnologic norvegian numit QiSpace. În prezent, dezvoltă o tehnologie puternică pentru automatizarea vizualizării 3D arhitecturale. Scopul său este de a ajuta dezvoltatorii imobiliari să îmbunătățească vânzările de proprietăți, arătând viitoarelor case cu diferite opțiuni de design interior mai ușor ca niciodată. Deci, cum funcționează această tehnologie inovatoare? Citește fișierele BIM / IFC ca intrare, apoi „mobilează” apartamente digital și redă imagini CG ale celor care utilizează un motor ultra-rapid personalizat pe platforma online qispace.com. În acest fel, se poate crea fără efort un interior virtual pentru fiecare apartament dintr-o clădire viitoare – astfel încât cumpărătorii să poată vedea cum ar putea arăta exact casa lor. Mai mult, pot vizualiza apartamente în modul turistic 3D interactiv, ceea ce le permite să inspecteze fiecare colț de aproape.

Ceea ce separă serviciul QiSpace de alte opțiuni disponibile este că procesul de vizualizare se face automat. Și asta înseamnă rapid și ușor. Este util în special pentru proiectele de blocuri mari de apartamente în care există multe apartamente cu amenajări diferite. Bineînțeles, desenele de intrare și software-ul în sine nu sunt tot ce trebuie pentru un astfel de proces de vizualizare. De asemenea, trebuie să existe partea grafică – modele 3D de mobilier, electrocasnice și decor pentru a umple efectiv camerele CG. Deci, pentru a realiza toate obiectele CG necesare, Kent Løset de la QiSpace a căutat o companie de modelare 3D profesională. În iulie 2020, a decis parteneriatul cu ArchiCGI și am început colaborarea noastră. Acum, să vedem cum a mers și ce a ieșit din ea în cele din urmă!

În ceea ce privește tipurile de active CG pe care trebuia să le realizăm, au existat modele 3D de mobilier, electrocasnice și articole de decor, precum și texturi și materiale pentru acestea. Toate acele obiecte au fost grupate în 3 colecții numite Arhetipuri. Fiecare arhetip a inclus materiale pentru crearea interioarelor într-unul din cele 3 stiluri populare: clasic, scandinav și eclectic.

Specificul proiectului

Deoarece scopul principal al tehnologiei dezvoltate de QiSpace este vizualizarea rapidă, a trebuit să creăm articole 3D care să poată fi procesate foarte rapid în motorul de redare proiectat de Qispace. Doar așa, imaginile CG pentru dezvoltatorii imobiliari ar putea fi produse foarte rapid.

De aceea am realizat modele 3D low-poly. Acum, care sunt acestea? Termenul „low-poly” se referă la un număr scăzut de poligoane într-un model 3D. La rândul lor, poligoanele sunt elementele care cuprind suprafața unui obiect 3D. Cu cât sunt mai multe, cu atât este mai detaliat un activ, dar și mai lung de redat. Și în cazul nostru, aveam nevoie de o viteză de redare precisă și nu de un nivel ridicat de detaliu.

Pentru a ne ajuta să producem toate articolele necesare, clientul a trimis o misiune detaliată cu referințe de diferite tipuri. Care anume? Citiți mai departe pentru a afla!

Oamenii de la QiSpace ne-au furnizat un rezumat cu adevărat cuprinzător, care a facilitat procesul de modelare 3D. A fost o foaie Excel detaliată, fișiere PDF, linkuri către site-urile producătorilor de materiale de finisare, imagini și fișiere CAD.

Acum, să ne explicăm pe scurt modul în care am folosit aceste tipuri diferite de referințe:

  1. Fisierul Excel avea lista articolelor pe care trebuia să le realizăm.
  2. PDF-urile conțineau informații despre dimensiunea și dimensiunile modelelor 3D.
  3. Imaginile de referință au fost folosite pentru a înțelege formele, texturile și culorile articolelor. Acest lucru ne-a ajutat să recreăm corect toate aspectele vizuale ale fiecărui obiect.
  4. Fișierele CAD erau modele 3D. Dar, datorită specificului lor tehnic, nu am putut lucra cu ei așa cum este. Deci, le-am folosit ca referințe pentru a remodela complet sau parțial obiectele.

Astfel, după ce am primit și am studiat brief-ul, am fost cu toții pregătiți să începem procesul de modelare 3D.